PODPŁOMYKI, ŚWIETNA ALTERNATYWA ZDROWSZEJ PIZZY

„PROMENADA”

SKŁADNIKI: ✓mąka – 300 g (około 2 szklanki) ✓woda – 250 ml (1 szklanka) ✓sól – 1/2 łyżeczki «





PRZYGOTOWANIE

1. Mąkę przesiej przez sitko do dużej miski i dodaj sól.
2. Wlewaj powoli wrzącą wodę i cały czas mieszaj łyżką.
3. Wszystkie składniki powinny połączyć się w masę, która w trakcie mieszania zbierze z powierzchni miski całą mąkę i utworzy zwartą kulę.
4. Taką kulę zagniataj jeszcze przez kilka minut przy pomocy dłoni do czasu, aż ciasto na podpłomyk nie będzie się lepić do dłoni, będzie gładkie i sprężyste.
5. Tak przygotowane ciasto powinno odpocząć przynajmniej kilkanaście minut pod przykryciem.
6. Następnie uformuj z ciasta podłużny wałek i pokrój je na równe kawałki, a każdy z nich rozwałkuj cienko na podsypanym mąką blacie. Podpłomyk - rozwałkowane na cienko ciasto (tak cienkiego że pod światło jest prawie przezroczyste)
7. Tak przygotowane placki upiecz na mocno rozgrzanej suchej patelni. Kiedy od spodu na powierzchni placka pojawią wyraźne brązowo-czarne fragmenty, to czas odwrócić go na drugą stronę i piec do uzyskania takiego samego efektu.


Modest Musorgski Promenada (ze suity Obrazki z wystawy)